Met de grote keuze uit het assortiment meetapparatuur van tegenwoordig kan het een zware klus zijn om gewoon te winkelen en bijvoorbeeld een goed model bouwlaser te kopen. De taak van het onderzoeken van de verschillende modellen is meer dan de meeste mensen willen behandelen of de tijd hebben om te besteden.

Een bouwlaser werkt volgens een simpel principe. Laserlijnen worden omgebogen door een laserdiode om op deze manier loodrechte lijnen te projecteren. Deze lijnen vormen samen een waterpasvlak. Aan de hand hiervan kunnen meetpunten worden uitgezet of kan het gehele vlak een aantal graden in afschot te zetten.

We zullen proberen uit te leggen welke functies wat doen en welk product het beste bij u past. Kort gezegd, het eerste wat je moet doen is uitzoeken welke taken je met je laser wilt uitvoeren. Ben je van plan alleen binnenshuis te werken, alleen buitenshuis of beide? Wilt u ondergrondse buizen, stoelrails in een eetkamer, hekpalen en bouwplaats indeling installeren? Dit zijn de vragen die de functies definiëren waarnaar u wilt zoeken en kopen.

Waar worden de bouwlasers voor gebruikt?

Ze worden gebruikt in verschillende taken waarbij de lay-out van een project wordt uitgevoerd en waar een nauwkeurige meting nodig is. Banen zoals het plaatsen van plafondtegels, het installeren van stoelleuningen in een eetkamer, het plaatsen van stopcontacten voor elektriciteit in een huis in aanbouw.

Sommige taken zijn klein, zoals het op een egale manier ophangen van afbeeldingen aan de muur van een woonkamer. Sommige taken zijn groot, zoals het installeren van rioolbuizen of het verwerken van een plan voor de indeling van een nieuw gebouw.

Wat zijn de Indoor toepassingen van de bouwlaser?

De bouwlaser kan onder andere gebruikt worden om verschillende indoor werkzaamheden uit te voeren, zoals:

  • Het loodrecht zetten en oprichten van muren
  • Vloeren nivelleren
  • Plafonds zetten
  • Controleer eenvoudig de hoogte van de deur of raam
  • Stoelrails of lambrisering installeren
  • Planken en kasten uitlijnen

Wellicht heeft u hier een groene bouwlaser voor nodig. Deze is ideaal voor indoor werkzaamheden door de verbeterde zichtbaarheid van de groene laserlijn.

Wat zijn de Outdoor Toepassingen van een Bouwlaser?

Wanneer een laser in de buitenlucht gebruikt wordt, kunt u hier de volgende werkzaamheden mee uitvoeren.

  • Enquêtes en Mapping
  • Palen, hekken, veranda’s en balken eenvoudig uitmeten
  • Metselwerk uitlijning
  • Werken onder afschot

Bij het selecteren van een bouwlaser is het zeer belangrijk dat u de toepassingen goed in het oog houdt en op deze manier uw meetapparatuur selecteert.

Rotatielasers

De rotatielaser geeft op roterende wijze een horizontale lijn af. Rotatielasers zenden typisch een niveaulijn uit rond de hele kamer in 360 graden. Roterende bouwlasers zijn meestal een beetje groter en zijn gemonteerd op stevige landmeetkundige statieven.

Sommige roterende lasers kunnen op hun zij worden gelegd, met behulp van een optionele onderzetter waarmee ze op een verticaal vlak kunnen projecteren. De rotatie van een enkele laser doet het menselijk oog denken dat hij een lijn door de kamer ziet.

Bijna alle bouwlaser zijn geschikt voor indoor werk maar als je buiten wilt werken, moet je ervoor zorgen dat je een laserdetector hebt (ook wel een laserontvanger genoemd). Dit komt omdat het menselijk oog de laser buiten bij daglicht niet meer dan enkele meters kan zien.

Zelfnivellerende en Automatisch nivellerende lasers

Een zelfnivellerende laser maakt een waterpasvlak en zorgt ervoor dat dit vlak ook waterpas blijft. Vele zelf- of automatisch nivellerende bouwlasers zullen zichzelf blijven nivelleren als het waterpasvlak doorbroken wordt.

 Let goed op dat sommige lasers zichzelf adverteren als Automatic-Leveling. Houd er rekening mee dat de termen zelfnivellerend en automatisch nivelleren verschillende dingen kunnen betekenen. De termen “zelfnivellering” en “automatische nivellering” hebben de neiging om tegenstrijdig te zijn als u niet vertrouwd bent met de terminologie van de laser.

De meeste zelfnivellerende lasers hebben een interne slinger die de nivellering uitvoert. En sommigen die Automatic-Leveling Lasers worden genoemd, hebben elektronische servomotoren die alle niveaus voor u uitvoeren. We raden u aan de tijd te nemen om de verschillen te lezen, te vragen en te leren, nadat u een paar lasers hebt bekeken.

Dual-Beam Lasers: (ook wel Split-Beam Lasers)

Deze bouwlasers zenden horizontale of verticale stralen uit om zo loodrechte en waterpas referentielijnen te bepalen. Houd er rekening mee dat de term Dual-Beam eigenlijk alleen maar betekent dat de laser in staat is om het normale vlak te produceren en een referentiepunt te produceren, zoals een loodrecht punt op het plafond.

Ga er niet van uit dat de gewenste laser tegelijkertijd een horizontaal en verticaal “vlak” zal produceren. Gewoonlijk betekent een laser die wordt beschreven als “Dual-Beam” meestal één niveaubundel zoals met een roterende laser die een vlakke lijn rond de kamer produceert en de andere straal is gewoon een “dot” op het plafond. We zijn ons niet bewust van enige Rotary Laser die zowel horizontale als verticale levellussen in de kamer tegelijkertijd produceert.

De meeste roterende lasers zijn horizontaal of verticaal (de ene of de andere, niet beide). Dual-Beam is gewoon een andere straal, niet noodzakelijkerwijs een ander “vlak”, omdat de tweede straal een eenvoudig “punt” -referentiepunt zou kunnen zijn.

Laserontvangers

Een integraal onderdeel van het gebruik van een roterende laser is ook een handontvanger. Handontvangers zijn ook bekend als laserdetectoren.

Deze worden gemonteerd op statieven (ook wel: laserbaken) en werken om de laserstraal te detecteren wanneer u buiten werkt. Meestal is een laserdetector vereist als je buiten werkt met een laser, omdat een laserstraal overdag moeilijk te zien is.

De meeste detectors produceren geluid, een korte piep wanneer u bijna op niveau bent en vervolgens een stabiele, stevige pieptoon wanneer u zich op niveau bevindt.

 

Laserdetectoren kunnen de hoeveelheid tijd verkorten die nodig is om de niveau-balk te vinden en op niveau te komen. De meeste detectors hebben een visueel en hoorbaar alarm.

Het visuele is meestal een LCD-scherm en het hoorbare is een piepgeluid dat sneller en sneller piept naarmate u dichter bij het niveau komt.

De meeste detectors geven u een snelle toon als u de detector omlaag moet brengen, een langzamere toon als u omhoog moet gaan en een constante toon als u op niveau bent.

Vaste vs. Variabele rotatiesnelheden van roterende lasers

Bouwlasers worden geleverd met een vaste rotatiesnelheid of een variabele rotatiesnelheid. RPM (Rotations Per Minute) vertegenwoordigt het aantal keren dat de laser in één minuut ronddraait. De meeste roterende bouwlasers hebben een vast toerental of een variabel toerental.

Een snellere RPM is dimmer maar reikt verder (zodat u meer bereik krijgt). Een langzamer toerental reikt niet zo ver, maar is helderder en gemakkelijker te zien. Gebruik een langzamere RPM binnen omdat de straal gemakkelijker te zien is en een snellere RPM wanneer deze zich buiten bevindt.

Bij buitenwerkzaamheden heeft u één snelheid nodig en die snelheid is snel. De lijn van een rotatielaser is buiten in het felle zonlicht niet zichtbaar voor het menselijk oog, dus u moet een laserdetector gebruiken om de exacte locatie van de laserlijn te vinden.

Hoe sneller de rotatie, hoe moeilijker het voor een menselijk oog is om het te zien, maar de laserdetectoren werken beter met snellere rotaties. Voor een Rotary Laser Detector (ook bekend als een “Receiver”) om de lijn te lokaliseren, moet de RPM ten minste 600 zijn.

Rotatielasers met variabele snelheden werken goed voor interieurwerkzaamheden. Met een variabel toerental kan de gebruiker de laser aanpassen aan de snelheid van de beste zichtbaarheid. Langzamere rotaties hebben een meer zichtbare straal. Snellere rotaties lijken op een krijtlijn. Kijk voor meer informatie op de website van Spectra Physics!

Conclusie

De bouwlasers die we zojuist hebben besproken, zijn beschikbaar met verschillende functies. Deze functies kunnen variabele rotatiesnelheden, , kwaliteitscapaciteiten, afstandsbedieningen, oplaadbare batterijpakketten, AC-laders en meer omvatten. Bijlagen kunnen een aan de muur / plafond bevestigd worden.

Neem de tijd om te beslissen welke taken u wilt uitvoeren terwijl u op laserniveau werkt. Neem eventueel de tijd om deze op papier te noteren en begin vervolgens met zoeken. Vraag uw specialist om hulp! 

 

Bekijk ook de verschillende nauwkeurigheidsspecificaties, zoals het bereik dat de laser zal afgeven. Werken met een bouwlaser kan u tijd en werk besparen en uw nauwkeurigheid vergroten.

We hopen dat ons document over de bouwlaser je heeft geholpen meer over hen te leren en hoe ze werken. En hopelijk ben je nu goed begonnen met het selecteren van het juiste laserniveau voor jou.