Rockpanel® is een prachtig en duurzaam plaatmateriaal voor diverse buitenbetimmeringen. In de bouw is Rockpanel®  zeer populair voor het bouwen en renoveren van gevels, dakranden, carports en luifels. Unieke kenmerken van Rockpanel® zijn: licht van gewicht, brandveilig, vochtbestendig en zeer duurzaam. Rockpanel® platen zijn eenvoudig te verwerken en kunnen op verschillende manieren worden bevestigd. De meest voorkomende bevestigingstechnieken zijn: lijmen, nagelen en schroeven. Hier leggen we uit hoe Rockpanel op een duurzame manier op een houten constructie moet worden geschroefd.

Welke bouwmaterialen zal je nodig hebben?

 

  • Houten balken van vurenhout;
  • Geïmpregneerd hout van vurenhout. Kop maat: 25 x 42mm of 22 x 50mm;
  • EPDM voegband
  • Bladlood 15 ponds of 18 ponds
  • Rol DPC folie (zwart)
  • Asfaltnagels 20 mm of 25 mm.

 

Rockpanel® schroeven op een luifel of carport

Je gaat een luifel of carport bouwen of renoveren met Rockpanel®. Een goede keuze. Hoe gaat de bevestiging met schroeven in zijn werk?

Stap 1: Behandel de Rockpanel platen voor bevestiging. Bostik SX Black (1000 ml) zorgt voor een betere hechting op het hout.

Stap 2: Schroef over de volledige lengte van de houten balklaag een aantal geïmpregneerde latten met een kop maat van 25 x 42mm of 22 x 50mm. Deze latten zijn speciaal verduurzaamd voor buitengebruik. Je hebt er nu voor gezorgd dat de constructie kan ‘ademen’. Dit is zeer belangrijk.

Stap 3: Bevestig de Rockpanel® platen op de constructie. Zorg ervoor dat de kleur van de schroeven dezelfde kleur hebben als de kleur van de plaat. Op deze manier vallen de schroeven niet op. Dit komt de esthetiek van het eindresultaat ten goede.

Stap 4: Gebruik EPDM voegband om de verticale voegen (tussen de onderlinge stroken) op te vullen. Het gebruik van EPDM voegband beschermt de achter constructie en zorgt er bovendien voor dat de constructie extra wordt beschermd tegen vochtopname. EPDM heeft immers waterafstotende eigenschappen.

ROCKPANEL CARPORT

Rockpanel®  schroeven op een dakoverstek of platdak-aansluiting

Ga je een dakoverstek of platdak-aansluiting bouwen of renoveren met Rockpanel® platen? Gebruik het stappenplan hieronder om de platen op een duurzame manier te bevestigen met schroeven.

Stap 1: Breng bladlood aan op de houten balklaag. De meest eenvoudige manier is door het gebruik van asfaltnagels.

Stap 2: Breng DPC folie aan op de houten balklaag. De meest eenvoudige manier is door het gebruik van asfaltnagels.

Stap 3: Bevestig geïmpregneerde latten met een kop maat van 25 x 42mm of 22 x 50mm verticaal op de houten balklaag. Houd een onderlinge afstand aan van ongeveer 60cm.

Stap 4: Schroef de Rockpanel® platen vast op de houten constructie. Gebruik voor het opvullen van de naden EPDM voegband. Op deze manier heeft de constructie ene goede afdichting en afwatering.